Van jongs af aan er bekend mee

Van jongs af aan ben ik bekend met Jezus. Met de paplepel als het ware in gegoten. Niet zwaar hoor of zo. Op een goede manier. Ik mocht heel veel. Ook wel veel op zondag. Uit gewoonte deden we veel aan en met het geloof en de kerk, daar kwam ik in aanraking met het evangelie. Gevoed door allerlei clubjes, Christelijke school. Heel vanzelfsprekend. Ik groeide er zo in. Soms hoor je van mensen die speciale geloofservaringen hebben. Bij mij werkt het niet zo. Bidden voor het eten, kerkgang, zondagschool/jeugdkerk, de clubjes, bijbel lezen: dat alles vormde de basis van mijn kennis van de Bijbel en het geloof.
Praten over diepere geloofszaken was vooral buiten het gezin. De kerk faciliteerde de clubjes, koffiebar, catechese. De leukste was op vrijdagavond in het wijkgebouw, dat was de jongensclub met Mijndert Vonk en (later) Hennie Lugtenaar. Ik nam ook vriendjes mee die niet geloofden. Die kwamen vooral voor het geweldige paaltjes-voetbal wat we deden. Maar eerst begon hij met gebed, een stukje uit de Bijbel lezen en een verhaal. Fantastisch vertellen kon hij. Heel goede herinneringen heb ik hier aan, een soort evangelisatie dus. Laagdrempelig, zodat ik mijn vriendjes mee kon nemen.
Later heb ik aan de basis gestaan van Rock Solid, van Youth for Christ. Ook heel laagdrempelig, met veel spel en een rode draad van evangelie. Het werkte met thema’s. De organisatie om verbindend te zijn, praktisch ten uitvoer.
Graag was ik met het geloof praktisch bezig. Het past(e) bij mij om zó mijn geloof te beleven. Wel met een diepere laag. Ik ben ook bijna vier jaar jeugdouderling geweest, maar sectieouderling zijn past me niet zo.

Voetstappen op het strand, je wordt gedragen

Mijn leven is niet zo zeer veranderd maar het geloof heeft te maken met de manier van leven. Je houdt je aan de wet, de 10 geboden. Je krijgt de kracht en bent gezond. Ik weet dat ik dit samen met God doe. Ik denk hierbij aan het gedicht van de voetstappen op het strand. Je voelt je gedragen. Je krijgt kracht uit gebed en geloof.
Ik luister regelmatig naar de zondagse dienst en soms ook niet. Laatst dacht ik dit keer liever niet. Ik wil graag naar buiten. Lijkt me beter. Ik stond al met de deurkruk in de hand maar iets hield me tegen. Ik besloot toch naar de preek te luisteren maar buiten, en ging wandelen. Met oortjes in heb ik geluisterd en het thema was: WANDELEN MET GOD. Hoe toepasselijk. Dat ervoer ik als leiding van God.

Goed voorbeeld

Wie is Jezus voor mij? Hij is de mensenzoon, de Verlosser. Gekomen om onze zonde weg te nemen. Zo kunnen wij in vrede leven. Bij Jezus kun je alles neerleggen zodat je het kwijt bent. Het stopt niet. Het aardse leven gaat door en over in Eeuwig leven. Jezus is een goed voorbeeld. Je kunt van Hem leren in de beslissingen die je neemt en keuzes die je maakt. De waarom- vraag ‘wat heb ik fout gedaan’ heeft Hij weggenomen.

Op welke moment juist ver weg? Ja, ik heb een paar dierbaren verloren, ongelooflijk fijne mensen kwijt geraakt die veel voor mij betekenden. Familieleden. Ik had toen wel veel vragen aan God. Waarom? Niet helemaal fair om te zeggen dat God toen daarvan de schuld was. Ook in persoonlijke tegenslagen was God ver weg. Ik ben ook eens mijn baan kwijt geraakt, 15 jaar geleden. Opeens was ik thuis en in die tijd vond ik dat erg zwaar. Je denkt dan waarom overkomt mij dit. Dan denk ik wel: “wat is God met mijn leven van plan”.

Muziek waarin God beleden wordt, vind ik prachtig

Maar ik heb ook in mijn leven God dichtbij ervaren. Juist weer omgekeerd als de situaties die ik net beschreef. Bijvoorbeeld als mensen die ziek zijn genezen. Of het vinden van een nieuwe baan, degene waar ik nu al weer lange tijd in werkzaam ben. Zeker en vooral bij de geboorte van mijn kinderen. Ik was 27 toen Nienke werd geboren, drie jaar later Marleen. Ook ervaar ik God in de natuur. Signaalmomenten!
Ik vind muziek waarin God beleden wordt prachtig. De pinksterconferentie Opwekking beschouw ik als een update van mijn Geloof en ik probeer er altijd een dag heen te gaan. The Passion maakt me blij. Ik ben penningmeester van Praise Loosdrecht. Van de liederen die zij zingen kan ik genieten. Die kunnen binnenkomen. Naast alle prachtige Christelijke nummers, bij voorkeur in het Nederlands, ben ik groot fan van het Hollandse levenslied door Nederlandse zangers.

Meer naar buiten treden

Spontaan in gesprek kan ik wel over mijn geloof spreken. Praatkringen passen niet bij mij. Ja, ik heb belijdenis gedaan, bij dominee v.d. Hul. Mooi was dat, die periode.
Door mijn leven laat ik graag zien dat God bij mijn leven hoort. Ook in de keuzes die ik maak. De Kerstlichtjestocht die wij twee-jaarlijks organiseren is ook zo’n mooie manier om uit je bubbel te treden en de verbinding met mensen buiten de kerk te zoeken. Als voorloper zat ik in de organisatie van een aantal bijbelse musicals en later in 2014 de musical The Passion in de Sijpekerk.
Binnenkort hoop ik ook politiek actief te worden als christen. Praktisch de vertaalslag maken over de politieke kwesties die spelen en vanuit de christelijke grondslag keuzes maken. Ik ben gevraagd voor de kieslijst van de ChristenUnie, voor de plaatselijke politiek in maart 2022.
Op mijn werk praat ik meer als het ter sprake komt. Ik spreek over mijn geloof met moslims, niet-gelovigen en mensen die net als ik ermee opgegroeid zijn. Soms ben ik verbaasd. Men heeft geen idee wat de Christelijke feestdagen zijn en hun betekenis. Pasen bijvoorbeeld.
Dat zou nu een mooie taak van de kerk zijn om in onze plaatselijke bladen de betekenis beknopt uit te leggen, P.R. dus.

Onze gemeente zou meer naar buiten kunnen treden. Maar, bedenk ik me nu, dat zijn we wel al méér gaan doen. Denk aan de bushokjes reclame over second love. Via de 3 scriba’s is hierover een brief uitgegaan naar de gemeente om bezwaar te maken. Open kerk in de zomer, mooi! Vroeger hadden we openluchtdiensten op het Lindeplein. Voor de startdag in september breder uitnodigen (buren rondom de kerk, inwoners). Meer in de kranten promotie maken; een ingezonden brief, geloofsuitleg of de activiteiten van deze maand. De COM-missie concerten zijn een prachtig initiatief. KORTOM…. Genoeg kansen om wat meer missionair bezig te zijn.

Last modified: 11 mei 2021