De Weg

De Mensenzoon is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen. In het dienen is Hij daarmee gehoorzaam aan de Vader. Gehoorzaamheid aan de Vader heeft te maken met eerbied aan God. Ik heb het idee dat ontzag en eerbied voor autoriteit afneemt en minder past in het moderne, linkse denkbeeld.

Ik kijk naar God en dus ook naar Jezus vanuit mijn schuldigheid. Deze toont zich door de geboden van God. Slechts door het sterven van Jezus aan het kruis, zal ook mijn schuldigheid naar God toe vergeven worden. Ik geloof dat eenieder behouden zal worden die Jezus aanziet als de Zoon van God. Vervolgens zouden er werken uit deze genade moeten voortvloeien als blijk van een veranderende levenshouding (wedergeboorte, bekering).

Jezus heeft ook gezegd dat Hij niet gekomen is om iets aan de wet en de schriften (het Oude Testament) te wijzigen. Zelfs geen jota en geen titel. Ook heeft Jezus gezegd dat Hij gekomen is om de wet te vervullen. Maar niet alleen bij de letter maar meer naar de geest van de wet. Denk aan de rijke jongeling, die naar eigen zeggen de wet nauwkeurig naleefde en meende daarmee een plaats verkregen te hebben in het Koninkrijk van God. Echter wees Jezus hem op zijn rijkdom en zijn liefde daarvoor. Jezus gebood hem zijn materiële rijkdom weg te geven en Hem te volgen. Hiermee wees Jezus hem op de geest van de wet. Zoals ook slechts het begeren van de vrouw van een ander door Jezus als overspel werd gezien, zelfs als lichamelijk contact niet was voorgekomen. Denk ook eens over het uitrukken van het oog en het verwijderen van de hand als deze tot zonde zouden gaan leiden. Ik meen dat Jezus hiermee wil aangeven hoe cruciaal onze levenshouding is en niet slechts onze daden.

Jezus liet Zijn liefde zien voor de mensen, maar was ook streng in afwijzing van het kwaad. Voorbeelden hiervoor zijn o.a. bij de verleiding op de berg met Satan en bij het gedrag van de farizeeërs. Vaak zei Jezus tegen mensen: ”Ga heen en zondig niet meer”. Ook onverschilligheid wordt door Jezus streng veroordeeld.

 ”Jezus zegt van zichzelf dat hij de Weg, de Waarheid en het Leven is. Niemand komt tot de Vader dan door Mij.” (Johannes 14: 6)

De Waarheid

De waarheid in de Bijbel is naar mijn mening: het inzicht in het verschil tussen ons (huidige) leven en het leven zoals dat door God is bedoeld voor de mens voordat de zonde er was. Door te luisteren naar God en de voorbeelden van Jezus te zien, moeten we ons realiseren dat we ons anders moeten gedragen en dat alleen onze Schepper ons kan wijzen op onze menselijke gedachten en fouten, omdat alleen God de Schepper weet wat er aan ons mankeert. De tien geboden zijn niet zomaar leefregels die wel handig zijn, maar blijken in alle religies in meer dan wel in mindere mate terug te komen als moreel en ethisch anker voor het leven. Maar er is slechts één religie, het christendom, waarbij de Waarheid wordt verkondigd dat wij ons uit onszelf nooit aan de geboden kunnen houden zonder kennis te hebben van de Zoon en de Vader. Vergelijk dit met boeddhisten die streven om in het nirwana te komen meen ik, door eigen kunnen.

Nee zegt het christendom, wij kunnen het niet uit onszelf want het vlees is zwak. Maar onze geest / ziel kan gered worden door geloof in Jezus. Dit is de ultieme Waarheid van de mensheid. Jezus is dus de ultieme Waarheid, omdat Hij ons de verschillen laat zien tussen Zijn gedrag en ons gedrag. Hierdoor worden wij mogelijk geïnspireerd om deze Waarheid te erkennen en aan te nemen, te omarmen, in liefde te ervaren en om vergeving te vragen. De Heilige Geest die Jezus ons zond kan hierbij in ons hart de weg naar Jezus wijzen en ons op Hem blijven richten.

Het Leven

Johannes 3: 16: ”Alzo lief had God de mensheid, dat Hij…” Veel menen vergeten dat het ‘alzo’ een vergelijking aangeeft. De vergelijking wordt namelijk gemaakt met twee verzen ervoor, waarbij Mozes zijn staf omhoog hield in de tijd dat de Israëlieten werden belaagd door giftige slangen. God had Mozes verteld dat eenieder die de staf zou zien, niet gedood zou worden door het gif van de slang. Het is niet alleen nu, maar ook vroeger, ondenkbaar dat het slangengif geen werking zou hebben als je opkeek naar de staf van Mozes. Maar dit is nu net de kracht van het geloof.

Op deze wijze wil God het verschil maken tussen de gelovigen en de ongelovigen. Hij biedt ons Zijn liefde aan, maar het blijft onze keuze. Waarbij meteen duidelijk is dat God wel verlangt dat Zijn liefde wederzijds is. Hij is voor iedereen rechtvaardig, ook voor de moordenaar aan het kruis. Eenieder die gelooft zal behouden blijven, maar er is dus ook een keerzijde. Johannes verwijst naar de staf van Mozes, zoals later Jezus verhoogd zal worden aan het kruis. Zodat wij, ziende op dat kruis, eeuwig leven zullen verkrijgen na vergeving van de zonde. Ook dit lijkt ons onvoorstelbaar, maar is mogelijk bij God. Hieruit blijkt Zijn Liefde. Op deze wijze is Jezus dus het leven, waarbij ik het ‘Eeuwige Leven’ lees. Dit sluit aan bij: ”Niemand komt tot de Vader dan door Mij” (Johannes 14: 6).

Ik dank Jezus voor Zijn offer en bloed, ik geloof in Jezus als mens geworden zoon van God. Jezus is in deze drie woorden mijn voorbeeld: de Weg, de Waarheid en het Leven.

Last modified: 23 maart 2021